Πανευρωπαϊκή εκστρατεία της ΕΕ για ερευνητές, που αναζητούν εργασία, κάνει στάση και στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε στις 13/03/2014 12:31

“Στάση” και στην Ελλάδα θα κάνει εντός του Μαρτίου η δίμηνη πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία της Ε.Ε., που στοχεύει να βοηθήσει τους ερευνητές στην αναζήτηση εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ξεκίνησε την εκστρατεία, που, παράλληλα, προσφέρει και συμβουλευτική υποστήριξη για την επαγγελματική σταδιοδρομία των ερευνητών, μέσω της διαδικτυακής πύλης EURAXESS.

Η εκστρατεία έχει τίτλο “EURAXESS - Ερευνητές σε κίνηση” και θα περιοδεύσει σε 29 πόλεις 22 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρει στους ερευνητές και όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν επιστημονική καριέρα συμβουλές για θέματα εργασίας, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, καθώς και πληροφορίες για τα δικαιώματα απασχόλησης. Η δίμηνη αυτή ενημερωτική εκστρατεία, η οποία θα προβληθεί ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναμένεται να προσεγγίσει 100.000 περίπου φοιτητές και νεαρούς επιστήμονες.  

Στην EURAXESS συμμετέχουν 40 χώρες απ' όλη την Ευρώπη. Η πύλη αυτή αποτελεί σημείο ενιαίας πρόσβασης σε πληροφορίες για όλες τις συμμετέχουσες χώρες, ενώ διαθέτει πάνω από 260 κέντρα εξυπηρέτησης με περισσότερους από 530 υπαλλήλους, που παρέχουν εξατομικευμένη βοήθεια. Το 2013 την πύλη επισκέφθηκαν σχεδόν 950.000 διαφορετικοί επισκέπτες, δηλ. τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2010, ενώ ο αριθμός επισκέψεων ιστοσελίδας έφθασε σχεδόν τα 9,6 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 7.700 ερευνητικοί φορείς (εταιρείες, πανεπιστήμια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κ.λπ.) είναι επί του παρόντος εγγεγραμμένοι στην ενότητα "EURAXESS Jobs". Σκοπός της εκστρατείας είναι να ενθαρρυνθεί ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ιστορικό Η εκστρατεία διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με τα εθνικά κέντρα της EURAXESS σε κάθε επισκεπτόμενη χώρα. Θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές εκδηλώσεις, όπως εργαστήρια με εμπειρογνώμονες, συζητήσεις και επιστημονικές παρουσιάσεις (science slams) σε κάθε στάση. Έχουν, επίσης, προγραμματιστεί εκδηλώσεις για θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα τμήματα ανθρωπίνων πόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κόμβος ενημέρωσης

"Η EURAXESS αποτελεί, πλέον, την πρώτη διαδικτυακή πύλη, που επισκέπτονται οι ερευνητές που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη. Παρέχει στους ερευνητές συγκεκριμένες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές: από προκηρύξεις θέσεων εργασίας μέχρι δυνατότητες χρηματοδότησης”, σχολίασε η Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών της Ε.Ε., κυρία Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του λεωφορείου της εκστρατείας. “Με περισσότερες από 40.000 ανακοινώσεις θέσεων εργασίας το χρόνο και πάνω από ένα εκατομμύριο ερωτήματα κινητικότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η EURAXESS είναι μια σημαντική πηγή πληροφόρησης σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει την οικονομία μας” , πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: www.sepe.gr