Ο οικολογικός πλοηγός μετακίνησης, LIFE Green Your Move

Δημοσιεύθηκε στις 18/09/2018 01:36

Στα πλαίσια  της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Ροδόπης η παρουσίαση του πλοηγού LIFE Green Your Move .

Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και τον Επίκουρο Καθηγητή Γιώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη, και εταίρους από την Ελλάδα την AVMAP GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε, την Τσεχία την CHAPS spol. s.r.o. και την Σλοβακία την INPROP. Ο βασικός στόχος του LIFE Green Your Move είναι η ανάπτυξη ενός πλοηγού μετακίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ο οποίος θα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Την παρουσίαση του πλοηγού LIFE Green Your Move  έκανε ο Δρ. Γ. Σαχαρίδης από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας.

Κύριος στόχος του έργου Green Your Move είναι η μελέτη και ανάπτυξη μίας πλατφόρμας συνδυασμένων επιβατικών μεταφορών με στόχο την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (GHG) στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται η ανάπτυξη μίας διαδυκτιακής πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τρόλει και τραίνα) στα οποία οι χρήστες θα μπορούν να βρούν βελτιστοποιημένες διαδρομές συνδυάζοντας πολλά μέσα όπου αυτό απαιτείται.

Οι διαδρομές αυτές θα είναι βέλτιστες ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα δεδομένου οtι θα γίνονται διαφορετικά σενάρια με διαφορετικά μέσα για την ίδια διαδρομή. Εκτός από την web εφαρμογή θα δημιουργηθεί αντίστοιχη εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα ενώ θα συγχρονίζει και με άλλες εφαρμογές.

 Ο πλοηγός μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς εχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμος από υπολογιστή, κινητά και ταμπλέτα από το Ιούλιο 2018 ενώ οι μαθηματικοί αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, την Σλοβακία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μελλοντικά αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός παν-Ευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον.

 

 

 

Φωτογραφίες