Τοποθεσία

Τοποθεσία

Ο νομός Ροδόπης βρίσκεται στα ΒΑ της Ελλάδας και μαζί με τους νομούς Ξάνθης και Έβρου αποτελεί το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης.

Στα δυτικά συνορεύει με το νομό Ξάνθης, στα ανατολικά με το νομό Έβρου, στα βόρεια με τη Βουλγαρία και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.

Κλίμα

Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζονται από το θρακικό ανάγλυφο. Η πεδινή και η ημιορεινή ζώνη χαρακτηρίζεται από σημαντικό θερμοκρασιακό εύρος, από αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες με παγετούς και από βροχές, που πέφτουν κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη, ενώ το θέρος παραμένει κατά κανόνα ξηρό.

Ψυχρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και θερμότεροι είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Επικρατούν Β - ΒΔ άνεμοι οι οποίοι το χειμώνα προκαλούν έντονη πτώση της θερμοκρασίας και παγετούς.

Στην ορεινή ζώνη οι κλιματολογικές συνθήκες γίνονται σημαντικά τραχύτερες με υπερδιπλασιασμό του ύψους της βροχής (μέσο ετήσιο ύψος βροχής 669,6 χιλ.), πολλαπλασιασμό των χιονοπτώσεων, περιορισμό της θερινής ξηρασίας, αισθητή μείωση του αέρα ενώ πληθαίνουν οι παγετοί.