Ποιοι χρωστούν €109,7 δισ. στην εφορία

Δημοσιεύθηκε στις 02/10/2026 18:09
Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές €9,8 δισ. μέσα σε έναν χρόνο
Νέες οφειλές ύψους 9,86 δισ. ευρώ προστέθηκαν μέσα σε έναν χρόνο στη μεγάλη δεξαμενή του ληξιπρόθεσμου χρέους προς την εφορία, το οποίο στα τέλη Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 109,77 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι αφήνουν κάθε μήνα απλήρωτους φόρους ύψους περίπου 822 εκατ. ευρώ.
 
Την ίδια ώρα, μόλις το 6,70% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, δηλαδή 5,31 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε ρύθμιση. Τα ποσοστά ρύθμισης είναι υψηλότερα στις μεσαίες κατηγορίες οφειλών και ιδιαίτερα χαμηλά στα πολύ μικρά και στα πολύ μεγάλα χρέη.
 
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τέλος Ιουλίου 2026, όπως αναλύονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παρουσιάζουν μια σύνθετη εικόνα: το συνολικό χρέος εμφανίζεται μειωμένο, όμως παραμένει εξαιρετικά υψηλό και συγκεντρώνεται κυρίως σε λίγους μεγάλους οφειλέτες.
 
Η ακτινογραφία του χρέους
 
Συγκεκριμένα, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος είναι μειωμένο κατά 2,06 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2025, όταν ανερχόταν σε 111,83 δισ. ευρώ.
 
Από το συνολικό ποσό, τα 30,50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 27,78%, έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης. Η αύξηση αυτής της κατηγορίας συνδέεται κυρίως με πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ύψους 5,51 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν έναν οφειλέτη και χαρακτηρίστηκαν ανεπίδεκτα είσπραξης τον Νοέμβριο του 2025.
 
Επομένως, η μεγάλη ετήσια μείωση του πραγματικού υπολοίπου οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε "λογιστική ανακατάταξη" και όχι τόσο σε πραγματική εξόφληση χρεών.
 
Φορολογικές οφειλές
 
Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται περίπου σε 79,27 δισ. ευρώ. Από αυτό, το 66,46%, ήτοι 52,69 δισ. ευρώ, προέρχεται από φορολογικές οφειλές.
 
Τα πρόστιμα αντιστοιχούν σε 17,31 δισ. ευρώ και ποσοστό 21,84%, ενώ οι μη φορολογικές οφειλές, όπως δάνεια, δικαστικά έξοδα και καταλογισμοί, φθάνουν τα 9,27 δισ. ευρώ ή το 11,70%.
 
Στις φορολογικές οφειλές κυριαρχεί ο ΦΠΑ, με 24,86 δισ. ευρώ και ποσοστό 47,18%. Ακολουθεί ο φόρος εισοδήματος με 42,22%, ενώ οι φόροι περιουσίας περιορίζονται στα 2,76 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 5,23%.
 
Από τις φορολογικές οφειλές, τα 8,12 δισ. ευρώ προέρχονται από αφερέγγυους οφειλέτες, ενώ 18,45 δισ. ευρώ αφορούν δόσεις που έληξαν πριν από περισσότερο από μία δεκαετία. Έτσι, απομένουν 26,12 δισ. ευρώ, από τα οποία προκύπτει το 91,99% των εισπράξεων.
 
Μειώθηκαν οι οφειλέτες
 
Στο τέλος Ιουλίου 2026 καταγράφονταν 3.985.112 οφειλέτες, κατά 16.682 λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
Παρά την ετήσια μείωση, μέσα σε έναν μήνα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 129.337, κυρίως λόγω της λήξης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της δημιουργίας νέων οφειλών από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ.
 
Το 89,77% των οφειλετών χρωστά έως 10.000 ευρώ, αλλά αντιπροσωπεύει μόλις το 3,57% του συνολικού χρέους. Αντίθετα, μόλις το 0,26% των οφειλετών, δηλαδή όσοι χρωστούν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, συγκεντρώνει το 74,36% του υπολοίπου.
 
Τι χρωστάνε φυσικά και νομικά πρόσωπα
 
Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται και μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Τα φυσικά πρόσωπα οφείλουν 43,65 δισ. ευρώ, δηλαδή το 39,76% του συνόλου, ενώ τα νομικά πρόσωπα 66,12 δισ. ευρώ ή το 60,24%. Στις χαμηλές κατηγορίες οφειλών κυριαρχούν τα φυσικά πρόσωπα, ενώ στα χρέη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ τα νομικά πρόσωπα κατέχουν το 68,28% των οφειλών. Αναλύοντας τα στοιχεία οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων ανά εύρος οφειλής διαπιστώνεται ότι στις χαμηλές κατηγορίες οφειλών σχεδόν το σύνολο του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα. Ενδεικτικό είναι ότι το 97,88% των οφειλών κάτω των 50 ευρώ και το 88,15% των οφειλών κάτω των 10.000 ευρώ πηγάζει από τα φυσικά πρόσωπα. Αντίστοιχα, το πλήθος των φυσικών προσώπων που οφείλουν λιγότερα από 50 ευρώ αντιστοιχεί στο 88,70% των οφειλετών αυτής της κατηγορίας οφειλής, ενώ για οφειλές μικρότερες των 10.000 ευρώ το πλήθος των φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε στο τέλος του Ιουλίου του 2026 στα 3.229.092 άτομα, αποτελώντας το 90,27% του συνόλου για το συγκεκριμένο εύρος οφειλής.
 
Αντιθέτως, όσο αυξάνεται το ύψος των οφειλών, ενισχύεται και ο ρόλος των νομικών προσώπων στη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Ειδικότερα, στην κατηγορία ληξιπρόθεσμου υπολοίπου άνω του 1 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα συμμετέχουν στις οφειλές κατά 68,28%, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιουλίου του 2026 τα 55,73 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 6.554, αποτελώντας το 62,71% του πλήθους των οφειλετών σε αυτό το εύρος οφειλής.
 
Πώς διαμορφώνονται οι οφειλές
 
Οι οφειλές έως 500 ευρώ παρέμειναν σχεδόν σταθερές, ενώ στην κατηγορία από 500 έως 10.000 ευρώ αυξήθηκαν κατά 41,9 εκατ. ευρώ.
 
Πολύ εντονότερη ήταν η επιβάρυνση στις οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 612,3 εκατ. ευρώ. Στην κλίμακα από 100.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ, η αύξηση έφθασε το 1,01 δισ. ευρώ.
 
Αντίθετα, οι συνολικές οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ μειώθηκαν κατά 3,72 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε από τον χαρακτηρισμό μεγάλων ποσών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, καθώς και από σχετικές διαγραφές χρεών.
 
Πηγή: Capital.gr